Különleges történelmi időpontban indult útjára az első magyar nyelvű horror tematikájú képregénymagazin, a Vampi. 1989-ben már jóval könnyebb volt lapot alapítani, ugyanakkor az újonnan létrejött kiadók még feltétlenül érezték szükségét, hogy tisztázzák az átvett képregények szerzői jogi helyzetét. Legalábbis így sejtem, mert bár a Vampiban közölt képregények túlnyomó többsége az amerikai Creepy, Eerie, Vampirella és The Rook magazinból származott, ennek semmi nyomát nem lehetett találni az impresszumban, sőt, az első három számban még az alkotók személye sem derült ki. Kemény kutatómunkába került feltérképezni, hogy melyik sztori pontosan honnan van, ki írta, ki rajzolta, és bár még mindig nem teljes a lista, nagyjából összeállt a kép, megtekinthető a wikin.

Gyaníthatóan a munkatársak találtak néhány példányt fent nevezett magazinokból (a gyanút alátámasztja, hogy csak néhány számból válogattak, pedig több a források jóval meghaladták a százas számot), és fotózás, fénymásolás útján alakították többé-kevésbé elfogadható nyomdai minőségűvé. Sajnos, a folyamatnak áldozatául estek a szürkeárnyalatok. Az alábbi történetben ez viszonylag kevésbé zavaró, ugyanis szinte teljesen "igazi" fekete-fehérben készítette rajzolója, a híres spanyol fantasy rajzoló, Jaime Brocal Remohí (1936-2002), aki mellesleg azzal a ritka megtiszteltetéssel is büszkélhedhet, hogy az egyik neves japán kiadó, a Kódansa felkérte egy manga készítésére (Kami no ude, 1996). Ez a 6 oldalas sztori a Vampi 2. számában jelent meg, illetve eredetileg a Creepy120. számában, még 1980-ban, az írója Alabaster Redzone (aki valódi nevén Jim Stentsrumként főként Scooby Doo történeteket jegyez).

Az összehasonlítás kedvéért az első két oldalnak az eredetijét is megmutatjuk a magyarok után.

Szerző: Bayer Antal  2012.07.31. 08:45 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr634687637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása