Miután elolvastam Szabó Zoltán Ádám remek cikkét a Kilencedik.hu-n a Délmagyarország képregényes vonatkozásairól, benne az 1936 karácsonyán közölt hosszú képregényről, belelkesültem, felkerestem a cikkben említett archívumot, letöltöttem és kicsit megszépítettem a képregényt, és most közreadom talán valamivel könnyebben olvasható formában (a képekre rá kell nagyítani).

A képregény "A koronaékszerek elrablása" címen jelent meg. Ahogy azt Zoli is írja, a rajzoló Lyman Anderson, és a Wade felügyelő egyik nyomozását bemutató történet eredetileg "The Traitor's Gate" címen futott amerikai napilapokban, a King Features Syndicate gondozásában. Azt is lehet tudni Kiss Ferenc alapos gyűjtéséből, hogy nem ez volt az első magyar nyelvű Inspector Wade képregény - ennek a cikknek az elején olvasható, hogy mikor és hol jelent meg korábban.

Mivel mindenhol megjegyzik, hogy adaptációról van szó, Edgar Wallace egyik regényéről, érdekelt az is, hogy mennyire követte az eredetit a feldolgozója, az akkor még pályája elején járó, később számos rajzfilm (köztük Batman és Plastic Man epizódok) forgatókönyvét jegyző Sheldon Stark. Meg hogy találok-e eredeti stripeket.

Az eredmény igen érdekes. Edgar Wallace-nak valóban van The Traitor's Gate című regénye, és valóban a koronaékszerek elrablása a témája, csak éppen Wade felügyelőnek nyoma sincs benne. Utánanéztem, és kiderült, hogy Wallace valójában csak egy regényt írt Wade főszereplésével, a képregény összes többi epizódját olyan regényekből dolgozta át Stark, amelyeknek vagy nem volt kiemelt rendőrszereplője, vagy (mint például a magyarul szintén megjelent "Gumiemberek" esetében) egy másik nyomozót, bizonyos Elk őrmestert cserélt le Wade-re.

Eredeti stripekből pedig kettőt sikerült kinyernem egy amerikai újság PDF-jeiből, íme:

inspectorwade_19360310.jpg

inspectorwade_19360429.jpg

koronaekszerek-01.jpg

koronaekszerek-02.jpg

koronaekszerek-03.jpg

koronaekszerek-04.jpg

koronaekszerek-05.jpg

koronaekszerek-06.jpg

koronaekszerek-07.jpg

koronaekszerek-08.jpg

koronaekszerek-09.jpg

koronaekszerek-10.jpg

koronaekszerek-11.jpg

Itt pedig még több Wade felügyelő képregény található spanyol nyelven.

Szerző: Bayer Antal  2015.02.05. 09:08 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr597142711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~zoli79 2015.02.05. 18:03:10

Kossi!

Es azt lehet tudni, hogy itt melyik esetrol van szo? Egy regenyben szereplo rendort neveztek at Wade-re, vagy egy uj szerepet irtak?

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2015.02.05. 18:06:39

@~zoli79: Bevallom, nem olvastam el a regényt (link a szövegben, Gutenberg projekthez), de azt gyanítom, hogy egy létező figurát neveztek át, és kibővítették a szerepét.
süti beállítások módosítása