David Low (1891-1963) új-zélandi születésű karikaturista 1919-ben már ismert rajzolóként költözött át Angliába, ahol 1927-ben került az Evening Standard című esti napilaphoz. Rajzsorozataiban is előfordultak állandó szereplők (Joan Bull, Colonel Blimp), és gyakran választott témát a brit közéletből és a külpolitikai eseményekből. Már nagyon korán erős kritikákat fogalmazott meg rajzaiban a tengelyhatalmakat vezető diktátorokkal szemben.

1937-ben elindított egy stripsorozatot Hit and Muss címmel, amelyben Hitlert és Mussolinit gúnyolta ki. Emiatt Németország hivatalosan tiltakozott, és Lord Halifax brit külügyminiszter attól tartott, hogy az ilyen karikatúrák ártanak a két ország kapcsolatainak. Ezért megpróbált nyomást gyakorolni a lap tulajdonosára, ám mivel a szerkesztőség szerződésben garantálta Low-nak, hogy nem szól bele rajzai tartalmába, Halifax arra kényszerült, hogy személyes találkozót kérjen Low-tól.

hitmuss1.jpg

hitmuss2.jpg

Low ezen a találkozón kifejtette személyes meggyőződését a diktátorokról, de mivel nem akart ürügyet szolgálni egy súlyosabb incidenshez, hajlandó volt a jövőben „némileg visszafogni magát”. Ekkor alkotta meg Muzzler karakterét, akinek a neve egyszerre utal Mussolinire és Hitlerre, valamint magára Halifaxra, aki megpróbálta elhallgattatni (angolul a muzzle szó szájkosarat is jelent).

muzzler1.jpg

muzzler2.jpg

muzzler3.jpg

Szerző: Bayer Antal  2024.03.06. 10:13 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1518347015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása