InsideWoodyAllen_cover.jpg

Stuart Hample (1926-2010) illusztrátor még az 1960-as évek elején látta fellépni az akkor még kezdő és lámpalázas stand-upos Woody Allent. 1975-ben, amikor Allen már befutott színész-rendező volt, Hample-nek eszébe jutott, hogy milyen remek képregényfigura lehetne a komikus fiatalabb énjéből. Megkereste az ötlettel Allent, aki meglepetésére azonnal beleegyezett, sőt átadott neki egy sor jegyzetet, poént és javaslatot. Az egyik képregényügynökség (syndicate) is ráharapott, feltételként szabva, hogy el kell készülnie hat heti anyaggal, és miután azt jóváhagyták, szabad utat engedtek a comic stripnek.

A készülő képregénynek hamar híre ment, már indulás előtt 465 újság rendelte meg, ami azóta is rekordnak számít. A kezdeti siker dacára azonban idővel egyre több újság mondta le, mert túlságosan eltért a megszokott sablonoktól, az olvasók túl filozofikusnak találták.

InsideWoodyAllen.jpg

Valójában az ügynökség tartalmi előírásainak a betartása kezdettől fogva problémát jelentett, ők egy minél szélesebb közönségnek szóló poénparádét szerettek volna, Allen pedig mindig arra biztatta Hample-t, hogy ne hagyja populáris irányba eltéríteni magát, ne térjen el a színész közismert imázsától.

A képregényben Woody Allen a klasszikus filmjeiből is ismert neurotikus, önbizalom-hiányos, pesszimista, a nők társaságában félszegen viselkedő figuraként jelenik meg, csak fiatalabb kiadásban.

InsideWoodyAllen_1228.jpg

InsideWoodyAllen_EchoDesSavanes49.jpgA sorozat végül nyolc éven át, 1984-ig jelent meg, és kiadták Franciaországban is (a L’Echo des Savanes közölte, jómagam is onnan ismerem), ahol Allen különösen népszerű volt.

Bár sokan azt hitték, hogy a stripet maga Woody Allen írta, Hample csak egy ötlethalmazt kapott tőle, és persze mindvégig bírta a jóváhagyását. Hample több társszerző segítségét is igénybe vette, a legtöbb stripet az a David Weinberger (sz. 1950) írta, aki később internet-guruként lett ismert.

Érdekesség, hogy a korai képsorokat Hample Joe Marthenként szignálta, mivel akkoriban futott egy másik stripje is, egy másik ügynökségnél.

Az Annie Hall című film animációs betétjében szintén Hample rajzolta Allen figuráját.

 

 

Szerző: Bayer Antal  2014.07.23. 11:57 Szólj hozzá!

Címkék: képregénytörténet amerika

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4616320474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása