Ha ugyanazt a figurát kétszer látom, elfog a gyanú, hogy sorozatról lehet szó. Ez a karakter kétszer is megjelent (a kor gyakorlatának megfelelően név és szerző megjelölése nélkül) a Pesti Hírlap képes mellékletében, de akkor még nem igazán tűnt fel, hogy ugyanaz a figura. A forrás azonban oda volt írva, és amikor megtaláltam a neten az Il Travaso delle Idee című olasz szatirikus lap részleges archívumát, összevetettem az összes olyan kis képregénnyel, amelyet magyar lapokban találtam. Ekkor derült ki, hogy ez a kisember elég sokszor szerepelt az 1935-ös és 1936-os számokban.

A hős neve Sua Grazia il Marchese Gontrano, egy dúsgazdag, gőgös, buta és ügyetlen olasz arisztokrata. A képregények szerzője Cam, teljes nevén Augusto Camerini, akiről annyit sikerült kideríteni, hogy nem csak karikatúrákat készített, hanem filmeket is rendezett a harmincas években.

Mindkét magyar megjelenést erősen megcsonkították, ezért bemutatom az eredetiket is.

gontrano1_ma.jpg

gontrano1_ol.jpg

gontrano2_ma.jpg

gontrano2_ol.jpg

 

Szerző: Bayer Antal  2022.07.30. 08:25 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5317893895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása