A sajnálatosan rövid életű Hári János (1936-1937) számos amerikai képregényt ismertetett meg a korabeli magyar olvasókkal. Az antológia jellegű füzet a King Features Syndicate sajtóügynökség kínálatából válogatva hetente átlagban 4 teljes oldalnyi képregény tartalmazott. A címek között voltak viszonylag könnyen beazonosítható klasszikusok és azóta feledésbe ment sorozatok is.

Kertész Sándor és Kiss Ferenc képregénytörténeti munkáiban elég sokról vannak információk, de maradt még néhány, amelynek korábban nem sikerült megtalálni az eredetijét. Nagy örömömre szolgál, hogy immár megvan az utolsó is.

Ebből a sorozatból csak három rész jelent meg a Hári Jánosban. Főszereplőjét magyarul Vilinek keresztelték el, a "cserebere" nem állandó jelzője. Mivel a kor szokásának megfelelően gyakran kitörölték a képekből a szignót, nem egyszer az eredeti dátumot is, nem volt könnyű feladat a beazonosítás - hiszen csak annyit lehetett tudni, hogy az egyik strip 1934-es, és hogy a King Features-é volt ez is. Egy másik képsorban pedig a 12-9 azt segített meghatározni, hogy valamelyik év december 9-én jelent meg eredetileg. Végül türelmes kutatással csak sikerült megfejteni a rejtélyt.

A képregény alkotója A. D. Carter, akinek a legismertebb sorozata a Just Kids című comic strip volt. A Just Kidsnek volt napi és heti változata is, és az utóbbihoz szükség volt egy úgynevezett "topper" sorozatra, vagyis egy 1-2 csíkból álló rövid sztorira vagy poénra, amit azok a lapok használtak fel, amelyeknek az oldalmérete ezt indokolta. Ilyen topper volt egyébként a Hári Jánosban megjelentek közül a Korongi úr és kutyája, Ágoston (Dinglehoofer und His Dog Adolph), amit Knerr készített a Katzenjammer Kids-hez, a Laura, amelynek a címszereplője (egy papagáj) eredetileg Félix, a macska egyik mellékfigurája volt, és a Tomi az őrszem (Louie, the Sentinel, ezt Otto Soglow használta a The Little King, vagyis a Hegyesszakállú király kísérőjeként).

Carter is a Just Kids egyik szereplőjét emelte ki a topperhez, a Nicodemus O'Malley nevű kisfiút, akihez néha csatlakoztak a sorozat más karakterei is.

Egy könyvtárban befotóztam mindhárom megjelenését a Hári Jánosból, és sikerült megtalálnom mindhárom eredetijét is. Utóbbiaknál megmutatom a teljes oldalt is, amiből jól látszik, hogyan is működött ez a "topper". Az eredeti megjelenések mind 1934-esek.

vili1.jpg

wisconsin_state_journal_1934-2-11-3.jpg

 

vili2.jpg

wisconsin_state_journal_1934-12-9-3.jpg

vili3.jpg

wisconsin_state_journal_1934-9-9-3.jpg

Szerző: Bayer Antal  2021.04.02. 16:30 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1416488574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása