Teljesen véletlenül jött szembe a Pesti Hírlap képes mellékletét böngészve az Arcanumon ez a képsor, amelynek szerzőjét azonnal felismertem jellegzetes stílusa alapján (és persze az aláírás még egyértelműbbé tette). Albert Dubout (1905-1976) francia karikaturistát sokan ismerik anélkül is, hogy tudnák a nevét, hiszen aranyos macskás rajzai számtalan ajándéktárgyon feltűnnek. Nekem az egyik legrégibb emlékem róla egy könyv, Balzac Pajzán históriái, amelyhez illusztrációkat készített, ez magyarul is megjelent.

A strip az 1935. január elseji számból származik, forrása pedig a párizsi Merle blanc című szatirikus lap, amely indulásakor a ma is létező Canard enchaîné riválisaként határozta meg magát. Dubout hosszú éveken át volt munkatársa a lapnak, amely 1927-ben szűnt meg - tehát ez a képsor legkésőbb akkor jelenhetett meg eredetileg.

dubout_pestihirlapkepesmelleklet19350101.jpg

dubout_chats.jpg

dubout_pajzan.jpg

Szerző: Bayer Antal  2019.06.05. 09:49 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3514879386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása