Ismét kaptam egy érdekességet a Képregénymúzeum egyik hűséges olvasójától. A Füles 1993/1-es számában jelent meg:

Ferdnand - Al Plastino.jpg

Figyelemfelkeltő az aláírás: Al Plastino. Az 1921-ben született veterán rajzoló már 17 évesen Bill Everett asszisztenseként dolgozott, a II. világháború alatt például a Sub-Mariner (Torpedo) sorozaton. Az 1950-es években számtalan Superman-képregényt rajzolt a DC-nek, később pedig a Batman napi stripet jegyezte. 1972-ban azonban leváltották a Batmánia múlása miatt hanyatló népszerűségű comic strip szerzőgárdáját (bár ezzel sem értek el eredményt, 1974-ben végleg abbahagyták). Ekkor érdekes fordulat állt be Plastino karrierjében: egy igazi komikus stripet vett át megalkotójától, a dán Henning Dahl-Mikkensentől, azaz Miktől.

Mik (1915-1982) még Dániában kezdte el Ferd'nand szöveg nélküli kalandjait a PIB ügynökség számára. A sorozat hamar roppant népszerű lett, még Amerikába is eljutott. Olyannyira, hogy Mik át is települt az Egyesült Államokba, ahol a United Features terjesztette a stripet. Idővel átadta a rajzolói teendőket az asszisztensének, majd pedig Plastinónak. Íme az egyik első, 1937-es Ferd'nand.

Ferdnand_Mik_1937.jpg

Plastino 1989-ig rajzolta Ferd'nand kalandjait, majd nyugdíjba ment. A kisember azonban továbbra is él és virul, jelenleg ismét egy dán, Henrik Rehr készíti a csíkokat.

Szerző: Bayer Antal  2012.08.18. 09:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr24716928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása