Már a korai élclapoknak-vicclapoknak is voltak visszatérő figuráik, a legelsők valószínűleg a többnyire, de talán nem mindig Jankó János által rajzolt Magyar Miska és Német Miska. Ezek a karakterek nagyrészt karikatúrákban, két-három képből álló csíkokban, illusztrált vagy akár illusztráció nélküli szövegekben is szerepeltek. Ezek lajstromba vétele izgalmas kutatási terület (lenne), de mi próbáljuk tartani magunkat ahhoz, hogy csak olyanokkal foglalkozunk, amelyek legalább "határesetnek" tekinthetők. Ilyen volt a Szabad Szájban a Vasi (Kálmán Viktor) szignójával 1946-tól megjelenő Hekus Lonci.

A sorozat apropója már az első képsorból kiderül: a rendőrség elkezdett nőket toborozni, ami akkor nyilván nagy újdonságnak számított, és ez megmozgatta Vasi és a lap szerkesztője, Király "Rex" Dezső fantáziáját. Az nem világos, hogy minden karikatúra közös munkájuk volt-e, vagy némelyiket egyedül készítette a rajzoló. Íme az első néhány, 1946-ból.

hekuslonci_1946_1.jpg

hekuslonci_1946_2.jpg

hekuslonci_1946_3.jpg

hekuslonci_1946_4.jpg

hekuslonci_1946_5.jpg

Szerző: Bayer Antal  2020.08.07. 15:51 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4816118190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása