„Ős képregény” – az Alfa wikijének ez a bejegyzése felkeltette az érdeklődésemet. Alfákat nem nehéz találni a neten, letöltöttem az érintett számot (1986/4), és valóban, a Villám Vili és Asterix képregények mellett egy oldalon bemutatja a szerkesztőség az egyik legrégebbi amerikai képregényt. A szövegben meg is említik a címét: A kapitány és a kölykök. A forrást is megjelölik, ám tévesen, a cikk szerint 1896. október 18.-án indult, és ez az első oldala. Rudolph Dirks első stripje valóban 1897 decemberében kezdődött a New York Journal mellékletében, és hogy ez az oldal pontosan mikori, csak találgatni lehet.

A történet ugyanis nem egyszerű. Dirks The Katzenjammer Kids címmel indította el a sorozatot, és becsülettel vitte is 1912-ig minden egyes héten, ám ekkorra elfáradt, és megkérte az újság tulajdonosát, William Randolph Hearstöt, hogy hadd pihenjen egy ideig. Hearst hallani sem akart a sikeres sorozat szüneteltetéséről, és rábízta egy másik rajzolóra a folytatást. Dirks ezen persze rendesen felhúzta magát, és jogi útra terelte a dolgot. Mivel feltehetően nem volt teljesen tiszta a copyright kérdése, végül kompromisszumos megoldás született: Hearst megtarthatta az eredeti címet és az új rajzolót, Dirks viszont ugyanezekkel a figurákkal folytathatta, amit a pihenő után meg is tett, 1914-től – de már a konkurenciánál, Joseph Pulitzer New York World-jében. Eleinte cím nélkül, majd 1918-tól The Captain and the Kids címen.

Ettől már egy kicsit okosabbak lettünk, de nem sokkal. Annyi világos, hogy az elmosódott szignó Dirks-é, és azt is tudni lehet, hogy 1902-nél biztosan később készült ez a strip, mivel ekkor vezette be a kapitány figuráját. A formátumból meg az következik, hogy legkésőbb az 1920-as évekből származik, később ugyanis fekvőre váltottak.

Azt is lehet tudni, hogy mindkét verzióban sokat utaztak a szereplők, egymással versengve járták körbe a világot, és hogy a rivalizálásnak ez a módja 1917 tájt kezdődött. Találtam egy másik Captain and the Kids stripet, ahol szintén vannak jegesmedvék, annak 1918 a dátuma – jobb híján tételezzük fel, hogy az Alfában közölt is ehhez a szériához kapcsolódik.

 

CaptainKids_Alfa.jpg

Szerző: Bayer Antal  2013.09.03. 08:57 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr505492997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása