A pár bejegyzéssel előbb említett Lekvár Petin kívül más képregények is megjelentek a Tündérvásárban, köztük Walt Disney-átvételek is. Ekkoriban a Disney-stripeket a King Features Syndicate kezelte, egyes kelet-európai országokban pedig annak a képviselője, a Pantheon Press.

Ezt az oldalt a Tündérvásár 1935/19-es számában találtam. A történet két hőse eredeti nevén Toby Tortoise és Max Hare, azaz a klasszikus, Aiszóposz meséje alapján 1934-ben készült rajzfilm főszereplői. Disneyék már akkor szerették újrahasznosítani a figurákat, így hát még annak az évnek a végén elindult több napilapban a Boarding-School Mystery című, 9 folytatásban közölt képregény, amelyben a teknős és a nyúl nyomozóként lép színre. Írta Ted Osborne, rajzolta Al Taliaferro.

Sajnos, ebből az eredeti közlésből nem találtam képet, így a magyar oldal felett egy - ugyancsak 1935-ben megjelent - olasz képet mutatok be, amely megegyezik a magyar verzió első képével. Ebből is jól látszik, hogy Magyarországon akkkoriban még nem fogadták be a szövegbuborékos képregényeket, hanem kitörölték a párbeszédeket, és képaláírásokal helyettesítették - ráadásul versikében. A harmadik kép egy teljes olasz oldal a sztoriból, az utolsó pedig egy angol nyelvű utánközlés első oldala.

Tortoise_Hare_ita page 5.jpg

1935_19_Disney_Tundervasar.jpg

Tortoise_Hare_ita page 2.jpg

Tortoise_Hare_eng_page 1.jpg

Szerző: Bayer Antal  2012.08.20. 14:45 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr854721640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása