1964. szeptember 29-én, vagyis kerek 50 évvel ezelőtt jelent meg először Mafalda, Quino képregényfigurája. Magyarul 1990-ben jelent meg belőle néhány képsor a Krampusz magazinban, köztük ez is:

Mafalda_Krampusz.jpg

Quino (sz. 1932-ben, polgári neve Joaquín Salvador Lavado) valójában már két évvel korábban, 1962-ben találta ki Mafalda karakterét, de az első képsorok csak két évvel később jelentek meg egy argentin hetilapban, a Primera Planában. A hatéves főszereplő kinézete tudatosan emlékeztet a Nancy című amerikai képregényfigurára, a gyerekcsapat ötlete pedig többek közt a sorozat indulásakor már világhírű Peanutsra. Jelentős különbség azonban mindkettőhöz képest, hogy Mafalda szülei rendszeresen megjelennek, aktív résztvevői a történéseknek, ebből a szempontból inkább Kázmér és Hubához lehet hasonlítani.

Quino eredeti elképzelése szerint Mafaldán keresztül szeretett volna reagálni a napi közéleti eseményekre, ám amikor a Primera Plana csődje után a sorozat átkerült egy másik lapba, ott a hosszabb átfutási idő miatt erre már nem volt lehetősége. A nagy sikerre való tekintettel egy ideig még folytatta, ám 1973-ban lezártnak tekintette a sorozatot, bár néha még előveszi a figurát, főként jótékonysági vagy politikai célokra, például 2009-ben egy Berlusconi-ellenes kampány részeként.

Időközben Mafaldát elérte a nemzetközi hírnév is, előbb más dél-amerikai orszgokban, Spanyolországban és Olaszországban, majd Franciaországban is megjelentek képsorok és gyűjteményes kötetek. Összesen 26 nyelvre fordították le a képsorokat. Az első olasz albumhoz Umberto Eco írt előszőt.

1982-ben Quino hozzájárult Mafalda-rajzfilmek készítéséhez, de a felmerült játékfilm és színdarab ötleteket rendszeresen megvétozza. Hazájában annyira szeretik Mafaldát, hogy még utcát is elneveztek róla Buenos Airesben.

Szerző: Bayer Antal  2014.09.29. 07:16 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr396739977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása