A Füles rejtvényújság évtizedeken keresztül közölt különböző külföldi lapokból forrásmegjelölés nélkül átvett stripeket. Mivel a címüket és szerzőiket sem tüntették fel, ezek beazonosítása eléggé nehézkesen halad. Nemrég sikerült megint egyre rátalálni, ebből mutatok néhány képsort.

josephine_fules_1.jpg

josephine_fules_2.jpg

Mint kiderült, a karakter eredeti neve Josephine, és a dán PIB ügynökség révén került be számos európai újságba, de még Amerikába is eljutott. Hollandiában Doortje Dartel, az USA-ban és Kanadában Geraldine néven vált ismertté.

Szerzője a lengyel születésű Elizabeth Brozowska volt, akiről igen kevés életrajzi információt találni a neten. Nagyon valószínű, hogy valamikor nyugatra költözött hazájából. Néhány gyerekkönyvet is illusztrált. Egy francia nyelvű honlap szerint a Josephine 1958 és 1968 között futott.

brozowska_copenhagen.jpg

josephine_fules_3.jpg

josephine_fules_4.jpg

A fenti képsorok a Fülesben 1988 és 1995 között jelentek meg. A lentiek brit és amerikai napilapokból származnak.

josephine_bt_1.jpg

josephine_bt_2.jpg

josephine_geraldine.jpg

Szerző: Bayer Antal  2022.07.27. 11:44 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4117892187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása