A magyar képregény 1957 utáni történetéről beszélve leginkább az olyan országos terjesztésű lapok szerepét szoktuk hangsúlyozni, mint a Füles, a Pajtás, a Magyar Ifjúság vagy a Népszava. Kevésbé ismert (legalábbis nekünk, budapestieknek), hogy igen szép számban jelentek meg képregények a vidéki lapokban is. Amennyire tudom, ezek egy része az országos sajtóban nem is jelent meg soha.

Az Arcanum és Hungaricana adatbázisoknak köszönhetően nemrég kényelmesen hozzáférhető lett a legtöbb vidéki napilap és periodika anyaga. Ennek a tanulmányozása közben vettem észre, hogy 1963-ban elindult egy érdekes kezdeményezés: ugyanazt a képregényt több megyei lap is közölte, néhány nap eltolódással.

Ha jól látom, ezek között az első volt A rajnai várkastély, amelyet Valentyin Ivanov magyarul 1954-ben megjelent regényéből dolgozott át Cs. Horváth Tibor. A rajzoló Sebők Imre volt.

A képregényt három képből álló csíkokban közölték az újságok. A sort a Kecskeméten megjelenő Petőfi Népe kezdte, 1963. január 11-én. 13-án követte a Hajdú-Bihari Napló és a Somogyi Néplap, majd még legalább tizenegy megyei lap. A közlés ritmusa különbözött: némelyik újságban egyesével, másokban kettesével jöttek le a képcsíkok, 24 vagy 12 részben. Az újságok nagyobb része napilap volt akkoriban, de előfordult köztük hetente kétszer megjelenő is, amelyben így értelemszerűen hosszabb ideig húzódott el a képregény közlése.

Az eddig megismert sorrend, az eredeti regény ismertetője és a képregény beharangozója a képsorok után tekinthető meg.

rajnaivarkastely01.jpg

rajnaivarkastely02.jpg

rajnaivarkastely03.jpg

rajnaivarkastely04.jpg

rajnaivarkastely05.jpg

rajnaivarkastely06.jpg

rajnaivarkastely07.jpg

rajnaivarkastely08.jpg

rajnaivarkastely09.jpg

rajnaivarkastely10.jpg

rajnaivarkastely11.jpg

rajnaivarkastely12.jpg

Eddig beazonosított közlési helyek:

Petőfi Népe – január 11-től 12 részben

Hajdú-Bihari Napló – január 13-tól 12 részben

Somogyi Néplap – január 13-tól 24 részben

Békés megyei Népújság – január 20-tól 12 részben

Észak-Magyarország – január 26-tól 12 részben

Dunántúli Napló – január 27-től 24 részben

Heves megyei Népújság – február 1-től 24 részben

Tolna megyei Népújság – február 3-tól 24 részben

Komárom megyei Dolgozók Lapja – február 13-tól 24 részben

Zalai Hírlap – február 14-től 24 részben

Vas Népe – február 17-től 12 részben

Napló (Veszprém) – február 19-től 24 részben

Kelet-Magyarország – február 24-től 24 részben

Kisalföld – március 3-tól 12 részben

Szolnok megyei Néplap – március 17-től 24 részben

Érdekesség, hogy a későbbiekben sok képregényt közlő Délmagyarország és Fejér megyei Hírlap ekkor még nem csatlakozott a kezdeményezéshez, a másodikhoz azonban (ami a Zórád Ernő által rajzolt A capuai fenevad volt) már igen.

Érdemes összevetni a képregény beharangozóját a regény fülszövegével:

 rajnaivarkastely00.jpg

„Ivanov fantasztikus regénye izgalmas események keretében mutatja be az atomenergia felhasználására irányuló kísérleteket a Szovjetunióban és az imperialisták táborában. A Szovjetunióban az atomenergiát a természet átalakítására, gigantikus építési tervek megvalósítására használják fel, s a tudósok azon munkálkodnak, hogy szebbé és boldogabbá tegyék az emberek életét.

Nyugaton viszont ugyanekkor egy eldugott rajnai várkastélyban gonosztevőkké aljasult, imperialista zsoldban álló „tudósok” halálsugarakat állítanak elő, amelyeket a teli hold felületéről visszaverve tíz szovjet város elpusztítására akarnak felhasználni. De a tervezett támadás nem éri készületlenül a szovjet tudósokat: a halálsugarak az általuk készített „pajzsról” visszaverődnek a támadókra, azok elpusztulnak, s a rajnai várkastélyt mindenestül elnyeli a föld.

A meseszövés izgalmassága mellett az író kitűnő jellemábrázolása, a Szovjetunióba küldött kémbanda működése és két fiatal – egy atomtudós és egy orvosnő – finoman ábrázolt szerelme teszi mindenki számára élvezetessé ezt az érdekes regényt.”

A tömörítésből kifolyólag (többek között) ez a szerelmi szál kimaradt.

Szerző: Bayer Antal  2020.02.27. 14:17 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3815494178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása