Bár a Borsszem Jankóból többnyire a Jankó János neve által fémjelzett korszakot ismerik szélesebb körben, már az 1880-as évektől más rajzolóknak is adott munkát a lap. A századforduló után pedig néhány kifejezetten modern alkotónak is megjelent néhány munkája. Közéjük tartozik Vadász Miklós festőművész, illusztrátor (1881-1927).

Vadász hihetetlenül mozgalmas pályája az Estben kezdődött, majd Párizsba vezetett, ahol a híres Le Rire és L'Assiette au beurre szatirikus hetilapoknak dolgozott, utóbbinak két teljes számot is rajzolt. Visszatérvén Budapestre a Borsszem Jankónak készített rajzokat, köztük ezt az egy képregényszerű kétoldalas, amely 1911-ben jelent meg.

A világháború alatt ismét az Estnek dolgozott, a déli frontról küldött rajzokkal tudósított a harcok körülményeiről, következményeiről. A háború után ismét Franciaországba távozott, és a források szerint megfordult Németországban és Angliában is.

vadasz_bj1.jpg

vadasz_bj2.jpg

Szerző: Bayer Antal  2018.03.10. 09:03 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9213728478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása