Újabb magyar vonatkozású rövid képregényt fedeztem fel, ezúttal a Journal de Tintin 744-es, 1963 januárjában megjelent számában. A Petőfi életéről szóló történet írója Yves Duval (1934-2009), aki számtalan forgatókönyvet jegyzett a magazinnál, mind ismeretterjesztő történelmi feldolgozásokat, mind saját sztorikat. A rajzolóról, J. L. Fernánról annyit tudtam kideríteni, hogy a valódi neve José López Fernandez, 1931-ben született Madridban, festőként indult, és valószínűleg még él. Főként a Tintinnek és konkurensének, a Spirou-nak dolgozott, hazájában gyakorlatilag ismeretlen képregényrajzolóként.

A történetet elolvasva van egy olyan érzésem, hogy az írónak valószínűleg elég hiányosak lehettek a forrásai. Nem ismerem annyira Petőfi életét, hogy azt merjem állítani, hogy az anekdoták kitaláltak, de az biztos, hogy a költészetével és forradalmiságával keveset, szabadságharcosi tevékenységgel ellenben kiemelten foglalkozik. A képregényt azzal zárja, hogy 1956-ban a magyarok bebizonyították, Petőfi hősi lelke nem halt meg.

petofi_tintin744-1.jpg

petofi_tintin744-2.jpg

petofi_tintin744-3.jpg

petofi_tintin744-4.jpg

 

Szerző: Bayer Antal  2015.12.25. 15:07 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr358198926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása