Jeney Jenő (1874-1950) pályája összeköti a hazai képregény kezdeteit és a második világháború utáni éles váltás előtti időszakot. Fiatalon dolgozott az Üstökösnek és a Borsszem Jankónak (amely élclapokban annak idején Jankó János számított a magyar képregény előfutárának), és miután az 1938-as sajtótörvény ellehetetlenítette a nagyrészt import képregényeket közlő lapok megjelenését, azon kevés rajzolók egyike volt, akinek még maradt hová dolgoznia, történetesen a Friss Újságba, végül pedig még "a magyar közélet tréfás hetilapjának", a szélsőjobboldali Drótkefének is készített karikatúrákat.

Már régóta szerettem volna Friss Újságbeli képregényt bemutatni, de eddig csak gyenge felbontású képeket találtam a neten. Tegnap azonban teljesen váratlanul jelentkezett egy segítőkész gyűjtő, Veér Károly, és küldött két szép darabot 1941-ből, az egyiknek a rajzolója Jeney Jenő. Írója Kóródy Mária, akiről viszont többet eddig nem sikerült kideríteni, illetve annyi infót találtam, hogy a lapnak volt egy Kóródy Béla nevű újságíró munkatársa, akit 1944-ben a Bajcsy-Zsilinszky Endre-féle nemzeti felkelés résztvevőjeként elfogtak, és Kiss János altábornaggyal együtt kivégeztek, lehet, hogy neki volt rokona, esetleg felesége.

Frissítés: Kóródy Mária valóban Kóródy Béla felesége volt, lánykori neve Palka Mária.

Jeney_FrissUjsag_19410928.jpg

Szerző: Bayer Antal  2013.12.06. 08:31 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr225678128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása