Az egyik legrégebbi szóbuborékos képregényféleség, 1784-ből, alkotója Thomas Rowlandson (1756-1827) karikaturista. A politikai témájú képsor főszereplői a Nagy-Britanniában 1783-ban kényszerű koalíciós kormányt létrehozó Charles James Fox (a róka) és Lord North (a borz). A rövidéletű kormány történetének legfontosabb eseménye az amerikai függetlenségi háborút formálisan lezáró párizsi békeszerződés aláírása volt. III. György király gyűlölte ezt a kormányt, különösen Foxot, aki kezdettől fogva pártolta az amerikai függetlenségi törekvéseket, de az adott helyzetben nem volt más választása, mint kinevezni a Fox-North szövetség jelöltjét. Mihelyst azonban lehetősége nyílt rá, leváltotta, és ekkor kezdődött az ifjabb William Pitt közel húsz évig tartó miniszterelnöksége, amelyről gondolom, még ma is esik szó a hazai történelemoktatásban.

A nehezen olvasható szöveg lefordítására és főleg interpretálására nem vállalkozom, hiszen a történelmi háttér ismerete nélkül aligha lenne értelme. Akit érdekel, angolul megtalálja a nyomatot őrző British Museum honlapján.

FoxBadgerCoalitionWedding.jpg

Szerző: Bayer Antal  2012.10.31. 09:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr534880569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása