Ennek a sorozatnak a felfedezése a Színházi Élet egyik 1934-es számával kezdődött. Akkor még azt gondoltam, ez egy egyedi képregény, ami eredetileg a Passing Show című brit magazinban jelent meg. Később rátaláltam az eredeti lap néhány számára, és ekkor kiderült, hogy mindegyikben jelen van ez a figura. Ha az ember tudja, hogy mit keres, sokkal könnyebb a dolga, úgyhogy sikerült beazonosítanom még egy megjelenést a magyar sajtóban, valamint három olyat, ami vagy ugyanaz, vagy az előzménye.

man_barrett_szinhazielet_1934_41.jpg

A képregények szerzője A. C. Barrett, akiről sajnos csak annyit tudtam kideríteni, hogy az 1920-as és 1930-as években volt tevékeny. A sorozat megjelenési helye, a Passing Show 1915-ben indult. Már elejétől fogva tartalmazott vicces rajzokat, de 1932-ben teljesen átalakult a magazin, egy ideig a „New” szó betoldásával a címbe. Innentől kezdve hosszabb cikkeket és novellákat is közölt, valamint Laughter címen létrejött a lapon belül egy humoros melléklet, több képregénysorozattal. Amiket eddig sikerült találnom: Chip (Albert Edgar Beard), Noodle (George), Mabel Lucie Says Wot a Life (Mabel Lucie Attwell), Old Bert and Bill (Bruce Bairnsfather), Skipper and his mates (Will Owen), Peter Arno’s Parade (Norman Kay). Ezek nagy részéből szintén jelent meg pár képsor magyarul, ami jelzi, hogy a Passing Show fontos forrás volt az 1930-as évek magyar szórakoztató sajtója számára.

A megjelenési dátumok alapján elsőként a Pesti Hírlap Vasárnapja közölt rajzokat Barrettől. Ez még a Passing Show átalakulását megelőzően történt, és mivel a főszereplőt következetesen „papának” hívják a magyar képaláírások, lehetséges, hogy ez még inkább csak az előzménye volt a később „A Man” nevet viselő karakternek. Három ilyet találtam 1931-ből és 1932-ből.

man_barrett_phv_1931_32.jpg

man_barrett_phv_1932_18.jpg

man_barrett_phv_1932_20.jpg

1933-ban már biztosan létezett sorozatként is, ahogy azt ez a Passing Show-ból származó eredetik mutatják. Ez egy 1934-es.

manps_1934.jpg

A legelején bemutatotton kívül még egy magyarországi megjelenés volt 1934-ben, méghozzá a Budapesti Hírlap képes mellékletében.

man_barrett_bh_melleklet_1934_3_24.jpg

A magyar sajtóban többet (eddig) nem találtam. Annyi biztos, hogy 1938-ban még létezett, egy kicsit modernizálódott is a sorozat, 1939-ben pedig saját fejlécet is kapott.

manps_1938.jpg

manps_1939.jpg

Ugyanebben az évben a Passing Show beleolvadt az Illustrated című magazinba. Egy utalásból tudjuk, hogy eleinte ebben is helyet kapott Barrett és karaktere, de többé nincs róla hír.

Szerző: Bayer Antal  2022.02.08. 10:24 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1517302906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása