Az eleinte főleg irodalmi adaptációkat és történelmi-mozgalmi témájú, realista stílusban készült képregényeket közlő Pajtás 1965-től nyitott a humoros kalandok felé. Külföldi minták befogadása (a lengyel Tytus, a francia Pif) mellett már ekkor kísérleteztek saját figurák bevezetésével is. Az első próbálkozás az elsősorban kiemelkedő állatfestőként ismert Csergezán Pál (1924-1996) nevéhez fűződik, míg a történeteket egy Vágó nevű író jegyezte (a keresztnevét még nem sikerült kiderítenem). A közvetlen minta egészen biztosan Henryk Jerzy Chmielewski Tytus, Romek i A'Tomek című sorozata volt, hiszen abban is két fiú (az egyik magasabb, a másik alacsonyabb és szemüveges) és egy majom a főszereplő - Csergezánék egy kutyával is kiegészítették a csapatot.

Tudomásom szerint a Rázós kalandok első egyoldalas epizódja (Címkegyűjtők) a Pajtás 1965/7-es számában jelent meg, ahol azonnal meg is ismerjük a szereplők nevét: Karesz, Tranzi, Mokka és Szimat. A második epizód (Nem boszorkányság, technika) két, a harmadik (Vigyázat, Beatles-járvány!) négy héttel később volt olvasható. Utóbbi tanúsága szerint már akkor is problémás ötlet volt a rocksztárrá válás... A folytatásról majd később írunk.

Razos_kalandok1_Cimkegyujtok.jpg

Razos_kalandok2_NemBoszorkanysag.jpg

Razos_kalandok3_BeatlesJarvany.jpg

Az eredetileg szürke illetve barna oldalakra nyomtatott képregények a könnyebb olvashatóság és az egységesség kedvéért igyekeztünk közelíteni a "valódi" fekete-fehérhez. A forrásfájlokért köszönet az "ismeretlen szkennelőknek".

Szerző: Bayer Antal  2012.07.13. 09:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr724651218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása