A Magyar Figaróban találtam ezt a meglepően modern képregényt, amely két dupla oldalon, kísérőszöveg nélkül, párhuzamos narrációval mesél el egy történetet - csak a cím mellett egy kis szövegdoboz magyarázza el, hogy mit is fogunk látni. Sajnos az újság hatalmas mérete miatt csak így részletekben tudom bemutatni a lefotózott oldalakat.

Alkotójuk Brod Ernő, az újság rendszeres munkatársa volt. Brodról keveset tudni, de az biztos, hogy Ernest(o) Brod néven született Torinóban 1872-ben, és élete nagy részét Párizsban töltötte, sokszor onnan küldte a rajzait Magyarországra. 1903-ban egészen biztosan Budapesten élt, ugyanis ekkor itt vette feleségül a francia Valérie Planchenault-t, akitől akkor már két gyereke is volt - mindkettőjüknél egy Izabella utcai lakcím van feltüntetve a házassági kivonaton. Megtaláltam Ilona lányuk anyakönyvi kivonatát is 1899-ben, aki Budapesten született.

Találtam tőle képregényt a Kakas Mártonban is, francia archívumokban pedig számos karikatúrát és kis képregényeket a Le Rire című magazinban, az utolsó 1916-ból. Ez arra utal, hogy legalábbis kettős állampolgár lehetett, hiszen máskülönben a háború alatt nem maradhatott volna Párizsban. Később fotósként is dolgozott, az 1920-as évek elejéig találni tőle munkákat. Egy idő után fia is segédkezett neki, akit szintén Ernest(o) Brod néven említ a Comoedia című francia magazin.

Brodnak rengeteg egyoldalas, frivol kompozíciója is volt a Magyar Figaróban, amiket kicsit nehezebb képregénynek tekinteni - egyet megmutatok lentebb.

brod_1906_siofok1.jpg

brod_1906_siofok2.jpg

brod_1906_siofok3.jpg

brod_1906_siofok4.jpg

brod_1906_siofok5.jpg

brod_1906_siofok6.jpg

brod_1906_siofok7.jpg

brod_ozvegy.jpg

Szerző: Bayer Antal  2021.03.08. 09:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6616453930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása