Ezek a képsorok 1945-től jelentek meg a Ludas Matyiban. Sajnos, csak ezt a kettőt sikerült találni ebből a sorozatból, és nem tudom, összesen hány rész volt (1947-ben már "simán" Kuksi címen folytatódott). A kis értetlen csacsit kőkemény propagandacélokra használták, ahogy az kiderül Heltai Gyöngyi írásából (innen letölthető PDF-ben), amely a Fedák Sári elleni lejárató kampányról szól. Kuksi felkeresi Fedák Sárit "a Markóban", később kifogásolja, hogy amnesztiában részesült, és még egyszer visszatérve a témára "interjút" készít az ellehetlenült színésznővel. (Ha valakinek megvannak ezek a stripek, köszönettel veszem és kiteszem egy újabb bejegyzésbe.)

A képsorok rajzolója Vasi, azaz Kálmán Viktor karikaturista volt, de nem tűnik valószínűnek, hogy a szövegeket is ő követte volna el, inkább az egyre egyértelműbben a kommunista párthoz húzó Ludas Matyi valamelyik szerkesztője lehetett. Kálmán ugyanis 1948-ban (más forrás szerint már 1946 decemberében) kiszökött Ausztriába, majd egy idő után eljutott az USA-ba, ahol Victor Vashi néven folytatta karikaturistai pályafutását. 1967-ben a NOSZF ötvenedik évfordulója alkalmából illusztrált könyvet készített Red Primer for Children and Diplomats, amelyben képekben magyarázta el a kevéssé tájékozottaknak a szovjet rendszer működését.

Kuksi_kis_szamar_02.jpg

Kuksi_kis_szamar_28.jpg

Szerző: Bayer Antal  2012.09.06. 11:28 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr654758627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása