Kiadóként már évek óta jelentetek meg korábbi műveket, és az utóbbi időben az érdeklődésem a nagyon régi képregények felé fordult. Ez főként az online archívumok bővülésének tudható be, rengeteg olyan anyagot ismerek meg, amelyeknek azelőtt a létezéséről sem nagyon tudtam. A Képregénymúzeum blogon sokat bemutattam már ezek közül, és most már elég sok olyan kiadványom is van, hogy talán érdemes egy posztban összefoglalni őket. Valamennyi megvásárolható a Nero Blanco Comix standján a 2022. június 5-i 17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon!

Klasszikus magyar képregények:

Kóber Leó képes történetei

A kiadvány Kóber Leó (1876-1931) munkáiból válogat, amelyek magyar, osztrák, német, francia és amerikai lapokban jelentek meg.

Mühlbeck Károly képregényes fejlécei

Ebben a füzetben az elsősorban illusztrátorként ismert Mühlbeck Károlynak (1869-1943) azokat a képsorait gyűjtöttük össze, amelyek képregényszerűen mutatnak be egy életképet, kommentálják a kor aktualitásait.

Jeney Jenő: Élcek és tréfák

A fesztiválon mutatkozik be egy válogatás Jeney Jenő (1874-1950) képregényeiből, amelyek egy része a múlt század elején az akkoriban divatos élclapokban jelent meg, míg a többi a háború alatt a Friss Ujságban. Ezek érdekessége, hogy Magyarországon elsők között alkalmazták következetesen a szövegbuborékokat.

Angol és francia képregények az 1880-1940 közötti időszakból

Lees: Wiilhelmina

Egyik első múltidéző kiadványunk volt ez a válogatás egy olyan, nagyrészt szöveg nélküli stripből, amely eredetileg a brit Daily Expressben jelent meg. Néhány képsor az 1930-as években látható volt magyar sajtótermékekben is. Különlegessége, hogy főszereplője egy lány, aki ráadásul filigrán termete dacára emberfeletti erővel rendelkezik.

Rousseau: Ploume úr és Mouche úr

Ez a francia alkotó az illusztráció és a karikatúra felől jutott el a képregényekhez, és az 1930-as években több sorozatot is készített napilapoknak. A többnyire szöveg nélküli stripek a főszereplői kicsit furcsa kisemberek, akiknek néha problémát jelent az alkalmazkodás hétköznapinak tűnő helyzetekhez. Két olyan sorozatból válogattunk, amelyek eredetileg az Ouest-Éclair című napilapban futottak.

 Payne: Portland Bill

Magyarul eredetileg a legendás Áller Képes Családi Lapjában jelentek meg ennek a figurának a kalandjai, címének és szerzőjének a feltüntetése nélkül. Szerencsére sikerült kideríteni, hogy a neve Portland Bill volt, és a brit Butterfly című hetilap egyik sztárja volt az 1900-as évek végétől alkotójának 1926-ban bekövetkezett haláláig. A füzet elsősorban a magyarul is megjelenteket tartalmazza, némi kiegészítéssel.

Szürkezóna 3

Némileg kapcsolódik az előzőhöz ez az antológia-jellegű füzet, amely az 1920-as és 1930-as években a magyar sajtóban megjelent brit képregényekből válogat - szintén többnyire olyan sorozatokból, amelyeket annak idején nem neveztek meg a szerkesztők. Az Álleren kívül a Tündérvásárból, a Színházi Életből és a Pesti Hírlap Vasárnapjából gyűjtöttünk ki képregényeket, és a kutatás alapján sikerült megállapítani, hogy a magyar olvasók ismerhettek olyan karaktereket, mint Weary Willie and Tired Tim, The Two Pickles, Pa Perkins, Nipper, Colonel Up and Mr. Down, Tiger Tim, Moonlight Moggie, Homeless Hector és Rob the Rover.

szurkezona3.jpg

 Stelinlen: A Fekete Macska történetei

A képregényfesztiválon mutatkozik be ez a kis füzetünk, amelyben még az eddig bemutatottaknál is régebbi képregények szerepelnek. A svájci születésű és Párizsban tevékenykedő Théodore Alexandre Steinlen (1859-1923) ugyanis az 1880-as évek második felében készítette ezeket a történeteket a Le Chat Noir című hetilap számára, amelyet az azonos nevű hírhedt mulató tulajdonosa adott ki. A címlapon Steinlen valószínűleg legismertebb munkája látható.

Szerző: Bayer Antal  2022.05.28. 11:12 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4317842465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása