Az Arcanum adatbázisban böngészve találtam rá erre a képregényre, amely a Magyar Futárban jelent meg, 1944-ben. A Magyar Futár Rajniss Ferenc nemzetiszocialista újságírónak, a Szálasi-kormány miniszterének a lapja volt 1941 és 1944 között. A lap gyakran közölt antiszemita karikatúrákat, ezeknek a sorába illeszkedik ritka képregényeinek az egyike.

Az oldalt Malomvizi Schuster Ödön rajzolta, akit 1945-ben a népbíróság egyévi börtönre ítélt a lapnál végzett tevékenységéért. Malomvizi azzal védekezett, hogy "nem meggyőződéből, hanem felettesei utasítására készítette uszító rajzait". Az utolsó képen a "zs-vitamin" kifejezés a BBC-re utal, a magyar zsidók a háborús években ugyanis az angol rádió adásaiból igyekeztek tájékozódni, ami hatóságilag tilos volt.

magyarfutar_1944_4.jpg

Szerző: Bayer Antal  2018.03.30. 09:39 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6813789916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2018.03.30. 11:56:01

tök jó. Nincs meg vhol nagyobbfelbontásban,hogy el tudjam olvasni a szöveget? Így csak lupéval megy :)
süti beállítások módosítása