Benjamin Rabier (1864-1939) a francia képregény egyik úttörője volt, az elsők közé tartozott, akik állatfigurákat használtak képregényes történetekben. Mindig meglepődünk, ha a "régiekről" kiderül, mennyire modernnek ható megoldásokat alkalmaztak. Ez például 1903-ban jelent meg, az 1856 és 1933 között futó Journal Amusant-ban.

rabier_journalamusant_1903_mesalliance.jpg

Egy érdekesség Rabier-val kapcsolatban: a nevét ugyan messze nem mindenki ismeri Franciaországban, az egyik rajzát azonban mindenki. 1921-ben ugyanis egy reklámpályázatra készítette el egy nevető tehén figuráját, amely annyira megtetszett egy sajtgyártónak, hogy megvette a kép felhasználási jogát, sőt még új sajtjának a nevét is ehhez igazította: így született a mai napig népszerű "La Vache qui Rit" emblémája.

rabier_vachequirit.jpg

És egy másik érdekesség, amiről eddig nem tudtam (a sajtos sztorit már egy ideje ismertem): Rabier állítólag motorkerékpárral elutazott Moszkváig, innen vette Hergé (aki régi rajongója volt a rajzolónak) az első Tintin-kaland ötletét. Sajnos, erről többet nem tudtam kideríteni, mert mindenhol ugyanazt az egy hivatkozást találni a neten.

Szerző: Bayer Antal  2014.12.03. 20:34 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr486955281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása