Igazság szerint nem egyértelmű, hogy tényleg képregényről van-e szó, mindenesetre egészen más irányú kutakodás közben "jött szembe" ennek a kiadványnak a címlapja. Belső oldalakat nem láttam sehol, de többször is "comic book"-nak nevezik, bár más leírásokban meg a "cartoon" szó szerepel, ami tulajdonképpen bármit jelenthet, ami rajzolva van és vicces.

Fodor Lászlóról vajmi keveset sikerült kideríteni. Egy német forrás ír róla a legtöbbet, e szerint élt Németországban, Franciaországban és Amerikában is. Az 1924-es Hitler-Ludendorff-per idején a francia Le Matin-t tudósította, innen származik az egyetlen karikatúra, amit felleltem ugyanabban a forrásban.

Már Amerikában jelent meg 1943-ban Fodornak az első rajzos viccgyűjteménye, az "An Axis to Grind", majd 1951-ben ama bizonyos képregényként emlegetett következő, a "Stalin's Lie". 1953-ban a mccarthyzmus elől visszamenekült Németországba, Berlinben hunyt el egy évvel később.

Fodor_StalinsLie.jpg

Fodor_newspaperclip.jpg

Fodor_Hitler_karikatura.jpg

Fodor_AxisToGrind.jpg

Szerző: Bayer Antal  2013.11.20. 12:57 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr435645574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása