Ugyancsak az említett beazonosítási kísérlet során kerültek elő az alábbi képsorok. A karakter neve Adamson, és számtalan ország számtalan sajtótermékében ütötte fel jellegzetes fejét, mielőtt eljutott a Fülesbe, méghozzá tulajdonképpen meglepően későn, 1992-ben, és öt év alatt bő tucatnyi csíkot közölt a lap a sorozatból.

Adamson története eléggé különleges. Oscar Jacobsson (1889-1945) svéd karikaturista alkotta meg eredetileg a Söndags-Nisse című lap számára. A strip hatalmas sikernek örvendett, rengeteg helyen közölték, ritka módon az USA-ban is átvették - olyannyira, hogy amerikai rajzolók, előbb Henry Thol, majd Jeff Hayes egy párhuzamos verziót készítettek a figurából (ez a változat 1935 és 1953 között létezett). Jacobsson halála után a dán Viggo Ludvigssen folytatta a sorozatot 1964-ig. Adamson azóta pihen, bár rendszeresen újraközlik.

Fogalmunk sincs, hogy a Fülesben közölt csíkok a fenti rajzolók melyikétől származnak, bár a legvalószínűbb talán, hogy Jacobsson készítette őket, és a legkevésbé az, hogy az amerikaiak egyike.

Adamson1992-51.jpg

Adamson1993-11.jpg

Adamson1994-28.jpg

Adamson1996-03.jpg

Teljesen véletlenül épp most derült ki a számomra, hogy bár a Fülesben csak 1992-ben debütált Adamson, nem ez volt az első magyarországi megjelenése - hanem még 1926-ban vagy 1927-ben a Magyar Detektív című lapban mutatkozott be (azt egészen biztosan Jacobsson rajzolta). A kísérő szöveg kettős félreértésen alapul, Adamson a figura neve, nem a "torzképrajzolóé", és nem is amerikai volt. De ez alapján elképzelhető, hogy egy amerikai lapból vette át "A Magyar Királyi Államrendőrség Detektívtestülete Nyugdíjpótló és Segélyzőegyesületének Hivatalos Lapja". Igen, az volt a címe az újságnak, aki nem hiszi, nézze meg az első évfolyam gyűjteményes kiadásának a fedőlapját. (Ez a képcsík a "kanadai magyarok" honlapról származik, a címlap az Axioart honlapjáról.)

Adamson_Detektiv_ujsag.jpg

MagyarDetektiv_1926evfolyam.jpg

Szerző: Bayer Antal  2013.02.18. 21:53 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr485087792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása