Charles M. Schulz (1922-2000) 1950-ben találta ki Peanuts című sorozatának a figuráit. A címet nehéz lefordítani magyarra, a "mogyoró" jelentése itt "apróság", ami arra utal, hogy egy csapat kisgyerek életéről szól. Schulz mindig utálta ezt a nevet. Eredetileg "Little Folks" címen futott egy prototípusa, ám amikor kiderült, hogy ezen a néven már létezik egy másik sorozat, a United Features Syndicate, amellyek Schulz szerződésben állt, átkeresztelte Peanuts-ra. Maga Schulz mindig kerülte, hogy ezen a néven kelljen utalnia a figurákra, ezért a gyűjteményes kötetek címében mindig a főszereplő, Charlie Brown, vagy kutyája, Snoopy szerepelt.

Magyarországon sokan nehezen értik meg, miért volt a Peanuts a világ legnépszerűbb képregénye évtizedeken át. Ennek az a fő oka, hogy Schulz képregényének fő témája a gyereknevelés és a "gyerekszáj", és a baby boom idején rengeteg olvasó magára, a saját családjára ismert Amerikában. Hozzánk azonban 40 év késéssel jutott el a sorozat. Nyilvánvaló okokból nem az elejéről kezdték közölni, hanem válogattak, illetve átvettek más országbeli válogatásokat, amelyek azonban már hosszabb ideje futottak. Méghozzá nem a napisajtóból, hanem gyerekeknek szóló képregényújságokból szemezgettek, így került a középpontba az "aranyos" Snoopy kutya. Ám Schulz humora, szellemessége jóval összetettebb, mint az olyan egyszerűbb "állatos" sorozatoké, mint például a Garfield. Szerintem ennek tudható be, hogy a Peanuts-ot messze alulértékelik nálunk. Sajnos, nem sok esélyt látok rá, hogy ez megváltozzon, miközben a sorozat világszerte mindenhol ott szerepel a mai napig számos napilapban - Schulz halála óta újraközlésekkel, az alkotó ugyanis nem járult hozzá, hogy bárki is folytassa a művét.

Tudomásom szerint az első magyar nyelvű Snoopy-képsorokat 1991-ben, egy Képregény Koktél című válogatásban közölte a Semic-Interprint, svéd minta alapján. Ugyanebben a lapban debütált magyarul a Dilidagonya (Swamp) és a Kázmér és Huba (Calvin and Hobbes). Sajnos, a magazin mindössze hat számot ért meg, de nem sokkal később helyettesítette a Tiszta Dili.

Az alábbi 9, az első kivételével összefüggő képsor a Képregény Koktél első számában jelent meg, eredeti dátumuk 1979.

Peanuts_KepregenyKoktel1_1.jpg

Peanuts_KepregenyKoktel1_2.jpg

Peanuts_KepregenyKoktel1_3.jpg

Peanuts_KepregenyKoktel1_4.jpg

Peanuts_KepregenyKoktel1_5.jpg

Peanuts_KepregenyKoktel1_6.jpg

Peanuts_KepregenyKoktel1_7.jpg

Peanuts_KepregenyKoktel1_8.jpg

Peanuts_KepregenyKoktel1_9.jpg

Szerző: Bayer Antal  2012.11.14. 08:38 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr174906389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása