Korcsmáros Pál korai humoros képregénye a Fülesből, az írója Bedő István volt. Hat, egyenként háromoldalas folytatásban jelent meg az akkor még a klasszikus korszaknál jóval kisebb méretű rejtvényújságban. Érdemes összehasonlítani a stílusát az ugyanebben az időszakban készült (felújított változatban, nyomtatásban kapható) Nyomorultakkal vagy A három testőrrel, remekül példázza, hogy a rajzoló milyen jól alkalmazkodott az egyes művek hangulatához. A Füles 1958/46-51. számából.

Lábjegyzet a 37. és 39. képhez: a szendvicsember által cipelt plakáton a "circus" szó áll, de ez téves, franciául "cirque"-nek mondját a cirkuszt. A többi név pedig elárulja, hogy egy korabeli operett bemutatójának a színlapja kerülhetett az alkotók kezébe: Léon Ledoux rendezte Jean Richard főszereplésével a Tête de linotte ('Kelekótya') című darabot. (A többi francia feliraton is lenne kivesézni való, de ez a legviccesebb.)

Szerző: Bayer Antal  2012.09.13. 08:31 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr424774080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása