"Kőkori bolondságok" címen közölte a Pajtás 1967/23-es száma az alábbi képregényt. Alkotója Eugène Gire (1906-1972), aki 1945 és 1967 között állandó munkatársa volt a Vaillant-nak, általában hetente több oldalt is szállított a lapnak, és ezzel párhuzamosan más kiadványoknak is dolgozott. Ez az oldal legismertebb sorozatából, a La Pension Radicelle-ből származik, és a Vaillant 1144-es számában jelent meg eredetileg, 1967-ben - tehát a magyar utánközlés szokatlanul gyorsan történt. A sorozat főszereplői Mlle Radicelle, a panzió tulajdonosa (az első képen halat sütőgető hölgy), és a panzió állandó lakói, köztük Saturnin, az amatőr feltaláló (akit a dínó cipel a szájában). A diszfunkcionális családként működő - némileg a Katzenjammer Kidsre emlékeztető - csapat tagjai változatos, sokszor őrült kalandokban vesznek részt. Egy időben a panzió helyett egy uszályon kellett lakniuk, és Gire akkor át is neveze sorozatát La Péniche Radicelle-re.

Az őskorba Saturnin balul sikerült kísérleteinek az egyike folytán kerültek - eredetileg azt képzelte, hogy meg fogja fiatalítani önmagát és a többieket, méghozzá mindenkit annyira, amennyire szeretné. Ehelyett időutazásra indultak a Vaillant 1142. számában. Az őskorban 11 hetet töltöttek, majd kissé tisztázatlan módon az ókori Athénba repültek át, ahol viszont már 24 héten át kellett időzniük. Ekkor Saturnin újraépítette a gépét, és az épp arra járó Héraklész egy jól irányzott ütése szolgáltatta a beindításához szükséges energiát.

A Pajtás csak ezt és egy másik kiragadott részletet adott közre - amelyekből nem igazán derül ki semmi. Mi több (hacsak nem téved a forrás, ahonnan átvettem), erről az oldalról lehagyták a három utolsó képet, és így lemaradt az igazi poén (látva, hogy a többiek mennyire berágtak, igyekszik lecsillapítani a dínót, és az utolsó képen büszkén állítja, hogy sikerrel járt - persze, hátul nincs szeme).

Pajtas_67_23_kokorijatekok.jpg

Még két szembetűnő különbség mutatkozik a lenti képpel összehasonlítva: a magyar verzió utolsó képébe beszúrtak egy szóbuborékot, illetve a szereplők tegeződnek, noha az eredetiben mindvégig magázódás van.

Vaillant_1144-32.jpg

Szerző: Bayer Antal  2012.07.12. 08:51 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenymuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr184646999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása